Att raka sig med rakkniv

Innan de moderna elektriska rakapparaterna och säkerhetshyvlarna av plast uppfanns hade vi någonting som var både miljövänligt, ekonomiskt och effektivt – rakkniven. En korrekt skött rakkniv kan användas år ut och år in, och genererar inte något sopberg av använda rakblad, rakbladskassetter eller lågkvalitativa handtag. Dessutom behöver rakkniven till skillnad från en rakapparat inte laddas med elektricitet och innehåller inte heller något återuppladdningsbart batteri med miljömässigt tveksamma komponenter. Striglar sin rakkniv gör man med handkraft – inte med slipmaskin.

Givetvis kan det kännas läskigt att övergå till rakkniv eftersom vi är så vana vid säkerhetshyvlar och rakapparater, men att lära sig hur man använder en rakkniv på ett säkert vis är absolut görbart för de allra flesta av oss. Klarar man av att hacka lök med japanska lyxkniven utan att skära av sig fingertopparna har man definitivt kapacitet att lära sig hantera en rakkniv utan att öppna upp stora halspulsådern.

rakning

Att välja rakkniv

Det finns väldigt många olika rakknivar på marknaden idag, bland annat för att rakkniven har börjat göra comeback igen efter ett 1900-tal som dominerats av slit-och-släng.

Att det finns så mycket att välja mellan kan kännas överväldigande, men samtidigt ökar det möjligheterna att hitta en rakkniv som passar just dig och dina behov.

Här är några tips som kan vara bra att tänka på när man köper rakkniv:

  • Om man inte har använt rakkniv tidigare rekommenderar jag att man håller det enkelt och väljer en rakkniv med handtag av trä eller stål.Om du märker att du gillar att använda rakkniv och planerar att fortsätta med det i många år kan du börja överväga att köpa något mer ovanligt om du gillar sånt, till exempel handtag av älghorn eller vintageknivar där handtaget är prytt av pärlemor.

    Personligen undviker jag helt rakknivar där handtaget är av plast, eftersom jag tycker att de ger sämre grepp och gör det svårare och mer riskabelt för mig att raka mig, men detta är en personlig preferens och du kan hitta gott om exempel på personer som genuint föredrar handtag av plast och som har hittat rakknivar med plasthandtag som fungerar perfekt för dem.

  • Dyr behöver inte automatiskt innebära bättre. De går att hitta fullt funktionsdugliga rakknivar för några hundralappar i handeln, även om man givetvis får tillgång till ett större utbud av högkvalitativa rakknivar om man har lite mer än så att spendera. Försök alltid ta reda på varför en viss rakkniv hostar mer. Är det för att den faktiskt har material och utformning som fungerar bättre och håller längre, eller handlar det om andra saker – t ex att handtaget är prytt med diamanter, att kniven levereras i en cool låda eller att försäljaren gillar att ha höga marginaler?
  • Börja med att slå fast vad du är ute efter vad gäller funktionalitet och material. När du har smalnat av utbudet så pass kan du börja ta hänsyn till andra mindre viktiga faktorer, t ex om kniven är snygg eller om det följer med en bra strigel på köpet. Om man börjar i andra hållet, t ex med att leta efter snygga knivar eller fina specialerbjudanden, är det lätt att hamna fel och få en rakkniv som inte passar ens reella behov.
  • Innan du gör ett köp, kolla upp både tillverkaren och återförsäljaren för att se om de har gott rykte. Detta gäller oavsett om man handlar online eller offline.

Ekonomi

Att köpa en rakkniv kan kännas dyrt jämfört med att plocka upp en vanlig Gilette och några rakbladskassetter. Det beror på att affärsmodellen för Gilette och liknande företag är utformad just så – det ska vara billigt att kliva in och sedan tjänar de pengar på att man titt som tätt, resten av livet, behöver köpa nya delar. Varje enskild del kostar inte mycket, men det blir mycket pengar sett över tid. En rakkniv fungerar precis tvärt om. Det svider i plånboken när man köper en bra rakkniv och strigel, men därefter sjunker de kontinuerliga kostnaderna dramatiskt.