5 tips för skäggvård

skäggvård

Trimma skägget tillräckligt ofta

För att skägget ska se fint ut är det viktigt att trimma det tillräckligt ofta. Det finns inte någon regel huggen i sten för hur ofta man bör trimma sitt skägg, utan man bör istället hålla kolla på hur skägget ser ut och trimma vid behov utifrån de förutsättningar som råder. Utsätts skägget av någon anledning för extra påfrestningar kan det nötas snabbare och värre än normalt, och behöva trimmas oftare – och kanske även rejälare – än van man är van vid.

Få till en bra rengöringsrutin – som faktiskt blir av

Det finns extremt komplicerade rengöringsrutiner för skägg och skäggbotten som involverar ett dussin olika steg och produkter. Frågan är dock om du verkligen kommer att genomföra den typen av rengöring ofta, eller om det kommer att kännas så överväldigande att du nöjer dig med att snabbtvätta skägget med hårschampo i duschen istället?

Den bästa rengöringsrutinen för skägg är den som faktiskt blir av, så gör det inte mer komplicerat än vad du är bekväm med. Istället för att använda vanligt hårschampo, införskaffa ett bra skäggschampo eller skäggtvål som passar dig. Du kan behöva prova igenom några produkter innan du hittar rätt. Ett skäggbalsam är också att rekommendera.

Om du har problem med att döda hudceller inte försvinner från skäggbottnen när du bara använder skäggschampo/skäggtvål, skaffa en skrubbkräm för skäggbottnen som innehåller korn vilka hjälper till att få döda hudceller att lossna så att man enklare kan skölja bort dem. Var varsam när du börjar använda skrubbkräm – du vill inte orsaka mer skada än nytta.

Använd skäggolja

Att man använder skäggbalsam innebär inte att man ska skippa skäggoljan. Skäggolja har flera fördelar och är en av nyckelprodukterna för att få till ett friskt, välvårdat och fint skägg. Oljan hjälper till att hålla skäggbotten och skägg i bra kondition, minskar risken för hudproblem, och kan användas för att styla skägget och få det att ligga jämt och inte uppvisa några glesare partier. (Vill man göra en mer avancerad styling, eller har extra bångstyrigt skägg, kan dock skäggvax krävas för att få till formen och få den att hålla sig.)

skäggolja

Bonustips! Det finns gott om skäggoljor som doftar mycket gott och med fördel kan appliceras för att få ett väldoftande skägg.

När du har införskaffat en skäggolja, följ rekommendationerna för hur den ska appliceras. För de flesta produkter kan man med fördel använda sig av en skäggborste för att riktigt jobba in oljan i skäggbottnen.

Vanliga nybörjarmisstag:

  • Att använda för mycket skäggolja, vilket ger ett kladdigt skägg.
  • Att bara applicera skäggoljan i skägget och strunta i att massera in den i skäggbotten.
  • Att bara appliceras skäggolja när skägget redan börjar se torrt och slitet ut, eller skäggbottnen redan är torr och irriterad. Skäggolja bör appliceras regelbundet även när allt är som det ska. Det är mycket enklare att förebygga problem än att åtgärda dem när de redan uppkommit.

Börja direkt

En vanlig missuppfattning är att man börjar med att spara ut skägget till önskad längd, och därefter börjar man vårda det. Sanningen är att du bör inleda din vård av skägg och skäggbotten direkt, för att ge dig själv de bästa förutsättnignarna för att få till skägg av den kvalité du önskar. Dock bör du ta det lugnt med trimningen och du har planer på att skaffa helskägg. Rekommendationen är där att du låter skägget växa fritt minst sex månader så att du får en tydligare bild över ditt skäggs naturliga form och varje skäggstrå får chans att hitta sin plats. Därefter uppsöker du en skicklig barberare för att få skägget format.